Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Sve što treba znati a odnosi se na sečenje i brušenje betona

Renoviranje stanova i poslovnih prostora: Sve što treba znati a odnosi se na sečenje i brušenje betona
Sve što treba znati a odnosi se na sečenje i brušenje betona
9 Jun 2023
0 pregleda

Ako se nalazite u životnom dobu koji zahteva renoviranje stana ili poslovnog prostora, razumemo da se nalazite u fazi u kojoj morate donositi brojne odluke. Ulazak u projekat renoviranja zahteva pažljivo planiranje i pripremu, a faktori koji će sam proces učiniti lakšim su brojni – samo treba znati odakle početi. Bilo da treba da napravite otvore za prozore ili vrata, uklonite neravne površine ili pripremite beton za novi pod, tehnike sečenja i brušenja postaju neizostavni segment svakog projekta.


Definišite svoje ciljeve i budžet za renoviranje:


Pre nego što se upustite u bilo koji projekat renoviranja, ključno je da jasno definišete svoje ciljeve i uspostavite realan budžet. Odredite prioritete i želje, bilo da se radi o poboljšanju funkcionalnosti, ažuriranju estetike ili povećanju iskorišćenja prostora. Istovremeno, postavite budžet koji uzima u obzir sve povezane troškove, uključujući materijale, rad, dozvole i nepredviđene troškove. Imati jasnu viziju i budžet pomoći će vam u donošenju odluka tokom procesa renoviranja. Ovome može pomoći temeljno istraživanje i planiranje. Razmotrite izgled, elemente dizajna i funkcionalnost koju želite da ugradite. Postavite sebi pitanje šta je to što želite da uradite i napravite plan renoviranja.


Kada je ideja za angažovanje profesionalca bolje od „uradi sam“ ideje renoviranja


Sigurni smo da veliki broj stvari u procesu renoviranja možete uraditi i sami, ali, pre nego što se upustite u realizaciju „uradi sam“ strategije, razmotrite još jednom svoje sposobnosti i raspoloživo vreme. Za renoviranje je često potreban tim obučenih profesionalaca kako bi se osigurala kvalitetna izrada i sprečilo eventualno nastajanje rizika. Angažovanje profesionalnog tima stručnjaka posebno je značajno i važno kada je potrebno pristupiti različitim zahtevima sečenja betona i betonskih površina. Poseban pristup ovim zahtevima je važan kada je potrebno eliminisati mogućnost ugrožavanja stabilnosti betonske konstrukcije, sečenja otvora u nosećim zidovima za ugradnju vrata, prozora, nadvratnika, ali i kada je potrebno vršiti radove izvođenja:


-    Sečenje temelja;
-    Sečenje stepenica;
-    Sečenje armirano betonskih ploča;
-    Sečenje betonskih zidova i podova.
Angažovanje profesionalnog tima stručnjaka može eliminisati mogućnost pojave rizika, nepotrebne buke i prašine jer se korišćenjem specijalnih mašina i veština doprinosi adekvatnoj proceni trenutnog stanja i stepena realizacije postavljenih zahteva.


Sečenje betona i otvora u betonskim zidovima


Sečenje betona je čest zahtev kada se javi potreba za renoviranjem, posebno kada se prave novi otvori ili modifikuju postojeće strukture. Za sečenje betona koriste se specijalizovani alati i tehnike, kao što su mašine sa dijamantskim oštricama koje mogu efikasno da seku čvrste podloge i materijale – od armiranog betona do granita i mermera.


Prednosti sečenja betona u procesu renoviranja i adaptacije stambenih i poslovnih objekata ogledaju se u mogućnostima estetskog i funkcionalnog poboljšanja postojećeg prostora što dalje omogućava sečenje otvora za prozore i vrata, sečenje stepenica i otvore za stepenice, ali i mnoge druge aktivnosti i estetske korekcije. Kada se primenjuju tehnike sečenja betona, posebno u postojećim objektima, posebna pažnja se poklanja proceni stanja objekta, vrste betona od koga je objekat načinjen (betonski zid i/ili betonski pod) tako da se primene sve neophodne mere predostrožnosti. Da bi se zadržala kontrola i sprečilo pregrevanje alata, ali i eliminisala mogućnost prašine, koristi se tehnika mokrog sečenja betona.


Brušenje betona za idealnu završnu obradu betonskih površina


Kada se završe svi radovi koji se odnose na renoviranje i adaptaciju stambenih i poslovnih objekata, pristupa se završnoj obradi betona. Brušenje betona je neophodno kada želite da dodatno izravnate i učinite glatkim neravne betonske površine, uklonite premaze ili lepkove ili pripremite beton za novi pod.


Primena posebne opreme koja zahteva upotrebu dijamantskog brusnog točka ili diska, koji je pričvršćen za brusilicu ili mašinu za poliranje poda omogućava uklanjanje površinskih nedostataka i ravnanje betona. Međutim, pre brušenja, potrebno je temeljno očistiti betonsku površinu kako bi se uklonili ostaci betona, premaza i lepokova. Na taj način će se omogućiti postizanje maksimalnih rezultata.


Kada je proces brušenja betona završen, izbrušena betonska površina se čisti od ostataka prašine a mogu se primeniti i dodatne tehnike zaptivanja ili poliranja kako bi se dodatno zaštitio beton i unapredio njegov izgled.


Koliko košta sečenje betona u procesu renoviranja?

Budžet je veoma važno pitanje koje je potrebno poštovati prilikom renoviranja ili adaptacije stambenog ili poslovnog prostora. Ipak, kada se javi potreba za kompleksnijim zahtevima kao što su sečenje temelja, sečenje terasa, sečenje otvora u armirano betonskim površinama i armirano betonskom platnu, taj budžet mora biti dobro isplaniran.


Na cenu sečenja betona u procesu renoviranja utiče više faktora. Prvo, složenost i obim projekta igraju značajnu ulogu. Projekti koji zahtevaju složene zahvate sečenja (npr. sečenje lukova ili ugaonih otvora u betonu), kao i debljina betona značajno određuju cenu. Na to se dodatno nadovezuje postojeće stanje objekta, prisustvo armature, ojačane konstrukcije i sl.  


Treba imati u vidu da je proces renoviranja i adaptacije svakog objekta, bilo da se radi o stambenom ili poslovnom objektu, projekat koja zahteva individualan pristup, te, u skladu sa tim, treba pronaći adekvatnu ponudu. PR Mega Plam nudi usluge besplatnih konsultacija i davanja personalizovane ponude sečenja betona koja će zadovoljiti i najsloženije i najkompleksnije zahteve.