Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Šta obići u Italiji: Četiri mesta koja obavezno morate videti

Italija je zemlja sa obiljem istorijskih i kulturnih atrakcija, prirodnim pejzažima koji oduzimaju dah i svetski poznatom kuhinjom.
Šta obići u Italiji: Četiri mesta koja obavezno morate videti
10 April 2023
3 pregleda

Zato, istražite njene lepote i uživajte u svakom deliću ove zemlje, jer je to, zaista, zemlja koju vredi istražiti.


Rim, grad umetnosti i bogate istorije

Rim je grad koji osvaja sva srca. Svojom zadivljujućom arhitekturom, bogatom istorijom i svetski poznatom kuhinjom, Rim je grad koji nudi nezaboravno putovanje. Jedna od najpoznatijih znamenitosti grada je Koloseum, drevni amfiteatar koji datira iz 1. veka p.n.e. Ljubitelji istorije će uživati u istraživanju ruševina i saznati zanimljive činjenice o gladijatorskim bitkama i drugim događajima koji su se ovde odigrali. Ostale znamenitosti koje morate videti su Rimski forum, Panteon, Vatikan, dom bazilike Svetog Petra i Sikstinsku kapelu.


Pored velelepnih arhitekturnih zdanja, Rim je takođe grad umetnosti, sa muzejima svetske klase kao što su:


-    Vatikanski muzej – predstavlja nekoliko muzeja koji su međusobno povezani: Pinakoteku, Gregorijanski egipatski muzej i Gregorijanski etrurski muzej. Svaki deo muzeja ima svoj jedinstveni karakter i sadrži prikaze različitih delova istorije. Jedan od najpoznatijih delova Vatikanskog muzeja je Sikstinska kapela, koja se nalazi na kraju dugačke i krivudave staze koje vode kroz brojne muzejske galerije. Sikstinska kapela je poznata po plafonu koji je oslikao Mikelanđelo početkom 16. veka. Na plafonu su prikazane scene iz Knjige postanja, Prve knjige Mojsijeve, uključujući sliku Boga koji pruža ruku da dodirne Adamovu ruku. Kapela je takođe poznata po svom oltarskom zidu na kome se nalazi velika freska koja prikazuje Strašni sud.
-    Galleria Borghese – koja je dom zbirke umetničkih dela iz perioda italijanskog baroka, uključujući remek dela umetnika kao što su Karavađo, Bernini i Ticijan. Jedno od najpoznatijih dela u kolekciji je Berninijeva skulptura Apolona i Dafne, koja prikazuje mitsku priču o bogu Apolonu koji juri nimfu Dafnu. Skulptura je pravo remek – delo barokne umetnosti, sa svojim fluidnim pokretom i zamršenim detaljima.


A kada sunce zađe, grad oživi uz užurbanu scenu noćnog života. Od modernih do tradicionalnih vinskih barova, uživajte u noćnom izlasku u gradu koji nikada ne spava. Sa toliko toga da se vidi i uradi, Rim je grad koji zahteva da se istraži.


Upoznajte dinamičnu Bolonju

Bolonja je grad severne Italije, smešten u srcu regije Emilija – Romanja. Ovo je u isto vreme i dinamičan i živahan grad koji je poznat po svojoj kuhinji, srednjevekovnoj arhitekturi i studentskoj populaciji. Takođe, Bolonja je savršena polazna tačka za istraživanje zadivljujuće okolne regije Emilija – Romanja koja se može pohvaliti nekim od najlepših pejzaža i kulturnih blaga u Italiji.


U Bolonji ne možete propustiti obilazak dve kultne kule, simbol grada, sa kojih se pruža prekrasan pogled na sam centar grada. Ove dve kule su Garisenda i Asineli, a tokom vremena preživele su zemljotrese, ratove, pa čak i pokušaje rušenja. U 14. veku, toranj Garisenda je delimično demontiran zbog bezbednosnih razloga, ali ga je kasnije spasila grupa građana koji su podneli peticiju gradu da sačuva kulu kao simbol gradskog nasleđa. Danas se možete popeti na vrh kule Asineli, sa koje se pruža prekrasan pogled na gradske krovove popločane crvenim crepovima i okolna brda. Uspon do vrha je strm i uključuje preko 500 stepenika, ali nagrada je vredna toga za one koji dođu do vrha. Toranj Garisenda nije otvoren za javnost iz bezbednosnih razloga, ali ostaje da ponosno stoji kao ikoničan prizor na horizontu grada.


Ljubitelji hrane biće u raju u Bolonji, jer je grad poznat po svojim kulinarskim tradicijama, kao što su taljatele u raguu, tortelini u bujonu i mortadela. Možete se prepustiti ovim poslasticama u nekoj od mnogih tradicionalnih tratorija ili osterija, gde možete probati i neka od najboljih italijanskih vina.


Ali Bolonja nisu samo hrana i arhitektura. U gradu se nalaze i neke od najprestižnijih kulturnih institucija u Italiji, kao što su najstariji univerzitet na svetu, Univerzitet u Bolonji, osnovan 1088. godine, i Nacionalna umetnička galerija u Bolonji, koja se može pohvaliti impresivnom kolekcijom italijanskih remek-dela.


Konačno, Bolonja je savršena polazna tačka za istraživanje zadivljujuće regije Emilija – Romanja, koja je dom nekih od najlepših gradova u Italiji, kao što su Modena, Parma i Ferara i živopisnih pejzaža Apeninskih planina. Dakle, ako tražite autentično italijansko iskustvo, bogato istorijom, kulturom i gastronomijom, Bolonja i Emilija – Romanja su savršene destinacije za vas.


Uživajte u suncu i zabavi u Riminiju

Rimini je primorski grad smešten na obali Jadranskog mora, na istočnoj obali Italije. To je popularna turistička destinacija u kojoj možete videti i raditi mnogo stvari, od istraživanja drevnih ruševina do sunčanja na plaži.


Glavna plaža u Riminiju poznata je kao Rivijera i proteže se u dužini od oko 15 kilometara. Plaža je oivičena raznim restoranima, barovima i prodavnicama, što olakšava izbor mesta za osveženje i zabavu tokom odmora. Pored toga, plaža je opremljena tuševima, svlačionicama i ležaljkama za korišćenje.


Jedna od jedinstvenih karakteristika plaža u Riminiju je prisustvo kupališta, koje su u privatnom vlasništvu i kojima upravljaju klubovi na plaži koji nude niz usluga i pogodnosti. Ovi objekti omogućavaju posetiocima pristup tuševima, svlačionicama, ležaljkama i suncobranima, kao i raznim rekreativnim aktivnostima, kao što su odbojka na pesku i sportovi na vodi.


Međutim, ovaj grad ne izostaje po pitanju kulturno – istorijskih spomenika, među kojima se ističu:
-    Avgustov luk,
-    Tiberijev most,
-    Muzej grada Riminija,
-    Zamak Sismondo.


Za ljubitelje aktivnog odmora i dobrog provoda, Rimini je grad koji ima kilometre obala sa zlatnim peskom i kristalno čistom vodom.


Sardinija, idealna destinacija za svakog putnika

Sardinija je zadivljujuće ostrvo koje se nalazi u srcu Mediterana, a zbog svoje geografske lokacije i klime, nudi obilje prirodnih lepota i kulturnog bogatstva koje ga čine destinacijom koju mora posetiti svaki putnik. Sa svojim kristalno čistim morem, zlatnim plažama, neravnom obalom i drevnim ruševinama, Sardinija je pravi raj koji ima ponešto za svakoga.


Jedna od najpopularnijih atrakcija na ostrvu je Costa Smeralda, deo obale koji je poznat po svojim zapanjujućim plažama, tirkiznim vodama i luksuznim odmaralištima. Ovde možete uživati u plivanju, ronjenju ili, jednostavno, suncu dok se oko Vas prostire pogled koji oduzima dah.


Za one koji su zainteresovani za istoriju i kulturu, Sardinija takođe ima mnogo toga da ponudi. Nurage, drevne kamene kule koje datiraju iz bronzanog doba, su fascinantan prizor i mogu se naći razbacane po celom ostrvu. Nemojte zaobići posetu gradu Kaljari koji sa svojim drevnim rimskim amfiteatrom, srednjovekovnim zamkom i užurbanim pijacama pleni.


Ljubitelji aktivnog odmora na Sardiniji imaju mogućnost za planinarenje, vožnju biciklom i istraživanje neravnog terena ostrva. Nacionalni park Gennargentu, koji se nalazi u centru ostrva, popularno je mesto za planinarenje i šetnju prirodom, a veliki doprinos iskustvu pruža i nezaboravan pogled. Istražite ovaj dragulj Mediterana, bez obzira da li ste ljubitelj aktivnog odmora ili uživanja.