Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Razlozi zbog kojih treba posetiti Toskanu

Sama pomisao na Italiju vodi nas u nezaboravne predele vina, maslina, čempresa i – putovanje u Toskanu.
Razlozi zbog kojih treba posetiti Toskanu
21 Jul 2022
1 pregleda

Toskana je jedna od 20 regija u Italiji, a posebno se od ostalih izdvaja po istoriji koju nosi i prelepih pejzaža koje skriva. Smeštena u centralnom delu Italije sa Firencom kao njenom prestonicom, Toskana poziva na obilazak i upoznavanje sa renesansnim umetnicima, bogatom istorijom i degustiranje najlepših vina i specijaliteta. Valoviti pejzaži, mali i ušuškani gradići na obroncima brda, dobro vino – samo su neki od razloga za putovanje u Toskanu.


Firenca – grad umetnosti u srcu Toskane


Iako je Firenca najveći grad u Toskani, ime ovog grada vezuje se za razvoj umetnosti iz doba renesanse. Kolevka renesanse iznedrila je najveće umetnike tog doba – Mikelanđela, Botičelija, Da Vinčija, Algijerija, a upravo su najveća dela ovih umetnika izložena u Firenci.


Isklesan u mermeru, Mikelanđelov David predstavlja jedno od najznačajnijih dela renesansne umetnosti koje je izloženo u Galeriji Akademije (Galleria dell’Accademia), a sama statua je visoka 5,17m i teška više od 5,5 tona. Najlepša i najvrednija dela Botičelija i Da Vinčija izložena su u galeriji Ufici (Galleria Uffizi).


Toskana je mesto dobre hrane


Hrana u Toskani je veoma ukusna i specifična po tome što se gotovi svi recepti temelje na onim sastojcima koji rastu u Toskani i njenoj blizini. Dakle, šta probati u Toskani? Paradajz, beli luk, bosiljak, skjaćata (tradicionalni italijanski hleb sa krompirom) uz testenine i svinjetinu ključni su izvori mnogih specijaliteta. Kada ste u Toskani, obavezno probajte čuvenu Pappa al Pomodoro (supu od paradajza) i Bistecca Alla Fiorentina (florentinski biftek). Za dezert, obavezno probajte sladoled – iako je prvobitno napravljen u Firenci, za sladoled u Toskani se kaže da je najlepši na svetu!


Zaljubite se u vina Toskane


Toskana važi za jednu od najpoznatijih vinskih regija na svetu, a njena specifičnost ogleda se u tome da je sama Toskana, dalje podeljena na nekoliko različitih vinskih regiona. Svaki od ovih regiona ima svoju klimu, svoje grožđe i tradiciju, zbog čega će svako pronaći vino u koje će se zaljubiti. Neka od najpoznatijih vina iz oblasti Kjanti, Brunelo di Montalcino i Vino Nobile di Montepulćano svojom aromom i mešavinom ukusa nateraće Vas da se ponovo vratite u vinske regije Toskane.


Veliki gradovi kriju lepotu, najveća blaga Toskane leže u brdima


Toskana nam otkriva lepotu velikih gradova – Firenca, Piza, Siena, San Đimiđijano, i svaki od ovih gradova izdvaja se po svojoj istoriji. Tako je Piza poznata po čuvenom Krivom tornju, dok je Sijena prestonica vina. San Đimiđijano, smešten na vrhu brda krije tajnu velikog broja tornjeva (nekada 74, a danas ukupno 14), ali je ipak Toskana savršeno mesto za putovanje za sve one koji žele da uživaju u valovitim brdima, vijugavim putevima i čempresima smeštenim pokraj puta. Toskana mami da otkrivate mala sela smeštena na obroncima brda, a Val d'Orcia je savršeno mesto za dobru fotografiju i uživanje u brdima Toskane.