Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putovanje metropole Madrid i Lisabon

Putovanje u zemlje flamenka (Španija) i fada (Portugal) sa sobom nosi brojne destinacije koje morate obići i stvari koje su na vrhu liste koje morate probati.
Putovanje metropole Madrid i Lisabon
21 Jul 2022
1 pregleda

Od tradicionalnih obilazaka i upoznavanja sa istorijom i kulturom, putovanje u Madrid i Lisabon istovremeno predstavlja jedno od najdinamičnijih putovanja u evropske gradove.


Madrid – spoj tradicionalnog i modernog


Madrid je grad koji svojom bogatom istorijm i dugim periodom razvoja pleni i pokazuje, u svim svojim delovima, spoj modernog i tradicionalnog. Velelepne, raskošne građevine stare i više vekova govore o snazi Madrida tokom istorije, a za one koji žele malo više modernog, početak obilaska je svakako ulica Gran Via. Ovo je ulica brojnih restorana, barova i prodavnica, bioskopa i pozorišta. Ipak, u poslednjih nekoliko godina, iako su mnoga pozorišta i bioskopi zatvoreni, Gran Via je zadržala reputaciju španskog Brodveja.


Ljubitelji fudbala se upute do fontane Sibeles – igrači Real Madrida poštuju tradiciju


Obilazak Madrida ne bi bio potpun bez posete najčuvenijem trgu Puerta del Sol (Sunčeva kapija) koji predstavlja centralno mesto zbivanja, mesto gde se nalazi simbol Madrida, statua Medveda. Ovaj park nije usamljen, posebno jer treba imati u vidu da je Madrid poznat i po Španskom trgu, Plaza Mayor, Puerta de Toledo ali i čuvenoj fontani Sibeles. Ljubiteljima fudbala, posebno će biti interesantna ova fontana, jer je to mesto na kome igrači Real Madrida, kada zabeleže pobedu na utakmici, svoje slavlje nastavljaju ovde tako što se na statuu konjanika postavlja pehar i šal od strane kapitena.


Putovanje u istorijsku rezidencija španskih kraljeva (El Escorial) I grad mačeva i kraljeva (Toledo)


Na samo 45 minuta od Madrida smeštena je najznačajnija arhitektonska građevina iz vremena renesanse. U čast pobede nad Francuzima, kralj Filip II je podigao ovu rezidenciju španskih kraljeva koja je postala dom dela umetnika poput El Greka, Ticijana, Ribera, Luca Giordana, Zuccaro, Tintoreta, Veronese, Velazkeza. Ljubitelji umetnosti svakako ne smeju propustiti obilazak Toleda, muzeja pod otvorenim nebom, grad koji je poznat po svojim kraljevima i mačevima. Ovo je grad u kome su se vekovima preplitale hrišćanska, muslimanska i jevrejska religija i kultura o čemu svedoče i specifične arhitektonske građevne temeljene na mešavini gotskih, renesansnih i baroknih stilova.
Iz Madrida u Lisabon – u obilazak koji mami uzdahe


Smešten pored mora, na Lisabon su brojne invazije u prošlosti ostavile traga. Obilazak glavnog grada Portugala svakako treba početi od njegovog centralnog dela: trgova Pombal, Restauradores, Rosio sve do najlepšeg dela grada Alfama koji pruža nezaboravni pogled na Lisabon.


Top 3 saveta za posetu Lisabonu


Okrug Baika je idealan za obilazak ulica peške kako biste u potpunosti uživali u živopisnoj arhitekturi. Zatim se možete popeti na brda koja okružuju područje kroz Santa Justa ili uzeti žičaru da stignete do distrikta Chiado.
Stari grad Lisabona - Alfama pruža putovanje uskim ulicama prožetim tramvajskim šinama, a kruniše ih zamak Sao Horhe. Sagrađena u petom veku od strane Vizigota, ovo je bila rezidencija kraljevske porodice između četrnaestog i šesnaestog veka. Iz zamka ćete imati pun pogled na Lisabon.


Dok ste u Lisabonu, obavezno probajte specijalitete od morskih plodova. Izaberite tuna stejk ili bakalar pripremljen na različite načine i osetite rapsodiju ukusa na svojim nepcima.


Bajkoviti predeli Sintre – idealno za romantike


Po dolasku u Sintru, obilazak bajkovite palate Pena Palace koja je pod zaštitom UNESCO-a omogućava uživanje u spektakularnom zdanju neverovatnih kula i kamenih ograda. Ovaj romantični arhitektonski kompleks sastoji se od palate, kapele i vrtova sa pećinama. Odatle, uputite se do Kabo da Roca, najzapadnijeg kontinentalnog dela Evrope i uživajte u zadivljujućem i romantičnom pogledu na strmu, kamenitu obalu i nepregledni horizont Atlantika.