Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Prag Zlatni grad Evrope

Kažu da niste upoznali Evropu ako niste posetili Prag, glavni grad Češke.
Prag Zlatni grad Evrope
11 Oktobar 2022
0 pregleda

Upravo je zbog svojih lepota i duge istorije Prag destinacija iz snova svakog putnika, grad koji za svakoga ima nešto što će putovanje ostaviti u lepom sećanju. Pre nego što krenete put Praga, potrebno je da znate da je to kulturni i društveni centar centralne Evrope u kome se prepliću stilovi gotike, baroka i renesanse. Kada prvi put zakoračite na tlo Praga, osećtićete dug različitih kultura koji će ostaviti neponovljiv utisak dok posmatrate jedinstven spoj arhitekture, kulture i prirode.

Otkrijte čari Praga, modernog i živopisnog grada punog energije,

kombinujte načine na koji želite da upoznate znamenitosti Praga (automobil, autobus ili šetnja). Uživajte u šetnji duž obale reke Vltave do Karlovog mosta i preko reke do Praškog zamka. Posetite Kraljevski dvor i Zlatnu traku, legendarno mesto misterioznih alhemičara.

U upoznavanju grada i prepuštanju potpunom uživanju, preporučujemo da izdvojite nekoliko dana kako biste osetili bajkoviti duh istorije. Geografski posmatrano, Prag se deli na: Stari grad (od 1992. na UNESCO-voj listi svetske baštine), Novi grad, Hradčani i Mala strana. Istorijski deo Starog grada i druge značajnije atrakcije najbolje je obići peške. Upoznajte se sa srednjevekovnim zgradama i divite se arhitekturi prošlih vremena, šetajte uskim ulicama Starog grada. Krećući se od Vlcavskog trga na kome započinje i istorija ovog grada, zastanite ispred statue svetog Vlcava na konju i zgrade Narodnog muzeja. Ovo je jedan od glavnih trgova u Pragu, mesto istorijskog centra borbe protiv komunizma i fašizma u 20. veku. Danas, ovo je simbol modernog Praga.

Ako se na trenutak osvrnete oko sebe, videćete užurbane prolaznike i doživeti vrevu Praga, a ako ipak odlučite da produžite dalje, proći ćete pored pozorišta Estates, gde je Mozart 1787. oduševio gledaoce pozorišta premijerom svoje opere Don Giovanni. Nedaleko je i Karlov univerzitet, osnovan 1348. godine, što ga čini jednim od najstarijih univerziteta u Evropi. Upoznavanje sa Pragom tek počinje. Ako krenemo dalje ka Starom gradskom trgu, zadivljuju nas zgrade u različitim bojama, bajkovite crkve i poznati Astronomski sat u Pragu koji datira s početka 15. veka. Ovaj sat ne pokazuje samo vreme, on je specifičan po tome što pokazuje položaj Sunca, Meseca i Zvezda, znake zodijaka i smenu godišnjih doba. Kao jedna od najvećih atrakcija, pomeranje figura dvanaest apostola svakog sata očaraće svakog posetioca ovog evropskog grada. Nastavite starim gradskim ulicama i obiđite Jevrejski kvart u kome se kriju tajne 12. vekova stare istorije i tradicije ovog naroda.

Ukoliko ste se već umorili, prikupite snage da stignete do zapadnog dela Starog grada gde uske uličice vode do Karlovog mosta, najpoznatijeg i najvećeg mosta koji spaja Stari grad sa Malom stranom. Sa šesnaest lukova i baroknim skulpturama, Karlov most predstavlja simbol grada. Za Karlov most i statuu Svetog Jovana Nepomuka se vezuje i legenda. Kada ugledate krst sa pet zvezdica na levom parapetu mosta, dodirnite ga. To je tačka gde je sveštenika 1383. godine kralj bacio u vodu, a kada je vreća u kojoj se nalazio dodirnula površinu, na njoj su se pojavile zvezde. Legenda kaže da treba da dodirnete krst i zvezde levom rukom i poželite želju.

Osetite toplinu i gostoljubivost lokalnih stanovnika, i slobodno zalutajte u neki pab koji će Vam pružiti dobru zabavu. Ovde će za ljubitelje piva biti pravi raj, jer je češko pivo svetski poznato, a pivnice nude široki izbor domaćeg svetlog i tamnog piva. Pilsner, Kozel, ili nešto jače? Ako želite da probate sve ukuse, obavezno probajte češki liker Becherovku, nemojte odoleti mirisu kobasica, gulaša i drugih specijaliteta koji se osećaju na svakom ćošku. Ako se ipak odlučite da prezalogajite nešto slatko, topla čokolada i Trdlo su zaštitni znak Praga. Trdlo se pravi od slatkog testa koje se razvija i omota oko štapa a zatim se peče, slično roštilju. Na kraju se uvalja u šećer i seckane orahe.

Na početku rekosmo da izdvojite nekoliko dana za obilazak. Gotovo čitav jedan dan je potreban da bi se obišle sve lepote Praškog dvorca. Ovaj dvorac datira iz 880. godine kada ga je sagadio princ Borivoj iz dinastije Premislid. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Praški dvorac je najveći kompleks zamka na svetu, sa površinom od gotovo 70.000 m². Svetska baština UNESKO-a, sastoji se od obimne kompozicije palata i crkvenih građevina različitih arhitektonskih stilova, od ostataka romaničkih građevina iz 10. veka do gotskih modifikacija 14. veka. Pri obilasku zamka, preporučuje se da ne nosite veliki prtljag. Tokom letnjih meseci dvorac je otvoren za posetioce od 6 do 22h, a istorijske zgrade od 9 do 17h. Imate čitav dan na raspolaganju da uživate u ovom prelepom zdanju. Cena ulaznice je od 450 (100 CZK) do 1700 dinara (350 CZK), u zavisnosti od dela dvorca koji želite da obiđete.

Kada završite sa obilaskom Praškog dvorca i želite da svoj obilazak završite u velikom stilu, zaputite se do Petrinksog parka u kome se nalazi najviši toranj u Pragu, Petrin toranj. Ne dajte se zavarati jer kada krenete uspon put 299 stepenika koji vode do vrha osmougaone kule visoke 60 metara, nagrada će biti veličanstven pogled na grad. Vreme u koje možete uživati u pogledu sa vrha tornja je od 10 do 22h (tokom letnje sezone).