Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Dvorci Transilvanije i legenda grofa Drakule

Putovanje u Rumuniju i obilazak njenih znamenitosti ne sme zanemariti značaj i važnost starog grada Brašov, Transilvanije i njenih najpoznatijih dvoraca.
Dvorci Transilvanije i legenda grofa Drakule
18 Oktobar 2022
0 pregleda

Pored toga, obilazak Transilvanije, ili oblasti Erdelj, krije i tajnu čuvenog grofa Drakule koju svakako vredi otkrivati, korak po korak.


Brašov: kapija Transilvanije

Najpoznatiji turistički grad Rumunije, Brašovj, je ujedno i kapija koja vodi u čuvenu Transilvaniju. Ovaj grad je poznat po svojim istorijskim atrakcijama i znamenitostima, bogatoj srednjovekovnoj istoriji i velikim otvorenim trgovima na kojima i lokalno stanovništvo i turisti uživaju u dobrom životu. Stari grad Brašova je prepun raznobojnih saksonskih gradskih kuća, uskih uličica i vekovima starim utvrđenjima. Grad krasi Crna crkva (Biserica Neagră), Trg Saveta (Piata Sfatului), katedrala Svetog Nikole, Crne i bele kule. Kada ste u Brašovu, obavezno probajte najbolje kolače u poslastičarnici preko puta Crne crkve.


Transilvanija u srcu Karpata

U senci veličanstvenih Karpata, prostire se Transilvanija. Istraživanje ove oblasti Rumunije svakako počinje iz Brašova, a njena prepoznatljivost na globalnom nivou svakako potiče iz brojnih predanja vezanih za vampire i čuvenog grofa Drakulu. Naziv Transilvanija potiče od latinskih reči koje označavaju zemlju iza šume. Ipak, Transilvanija, najveći region u Rumuniji, je bogata planinama i netaknutim šumama, srednjovekovnim selima, gosoljubivim narodom i bogatom nacionalnom kuhinjom.


Dvorci Transilvanije: Rašnov, Peleš i Bran

Na putu kroz Transilvaniju, zamak Rašnov neka bude prva stanica od Brašova. Lociran na stenovitom delu Karpata, iznad istoimenog grada, dvorac Rašnov je izgrađen kao potreba vitezova da se zaštite od napada Tatara. Danas je ovaj dvorac nosilac brojnih legendi među kojima je i priča o izgradnji bunara u centru tvrđave. Naime, dvojica turskih zarobljenika bila su stavljena na zadatak da kopaju bunar kroz stenu u centru tvrđave. Obećana im je sloboda kada se bunar završi. Nakon 17 godina, bunar je iskopan, a ljudi koji su živeli u tvrđavi su dobili vodu. U zamku se danas nalazi muzej, skriven iza drevnih zidina, a sobe su poput lavirinta, sa nekoliko drvenih merdevina koje ih povezuju i nekoliko takozvanih tajnih prolaza koji se mogu istraživati.


Među najpoznatijim dvorcima Transilvanije svakako se ne sme zaobići dvorac Peleš. Dvorac nosi naziv po potoku Peleš, koji prolazi pravo kroz dvorište. Ovaj dvorac je jedna od najpopularnijih destinacija koju često prati velika gužva. Ipak, čekanje u redu na najboljim mestima za fotografije, ovekovečiće uspomene u raskošnoj lepoti i veličini ovog klasičnog zamka.


Na kraju putovanja, posetite jedan od najpoznatijih dvoraca koji je smešten u Transilvaniji, a koji je usko povezan sa legendom o zlogalsnom grofu Drakuli – dvorac Bran. Lociran na vrhu stene, a izgrađen u gotičkom stilu, dvorac Bran, od svoje izgradnje do danas mami uzdahe i divljenje. Od dvadesetih godina 20. veka, dvorac Branje postao rezidencija kraljevske porodice. Danas, ovaj dvorac pruža mogućnost lutanja grandioznim kulama i vijugavim stepenicama dok se ujedno otkrivaju tajne ovog zamka u kome je živeo Vlad Drakula, poznat i kao grof Drakula, najpoznatiji vampir svih vremena.