Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Bukurešt kombinacija modernog i tradicionalnog

Na samo 590 kilometara od Beograda, nalazi se Bukurešt, glavni grad Rumunije koji Vas svojim širokim bulevarima doziva u posetu. Ovaj grad se može označiti kao spoj modernog i tradicionalnog, a čitava istorija i lepota ukorenjena je u njenim spomenicima i tajanstvenim pričama.
Bukurešt kombinacija modernog i tradicionalnog
11 Oktobar 2022
0 pregleda

Bukurešt i Stari grad – tradicija u malom

Na samom ulasku u grad, po uzoru na Trijumfalnu kapiju u Parizu, nalazi se Trijumfalna kapija na rumunski način. Ovaj spomenik podignut je u čast borcima I svetskog rata, prvobitno je bio izrađen od drveta da bi kasnije bio rekonstruisan u kapiju od granita. Ukoliko se popnete na vrh kapije, možete videti panoramu čitavog grada. Odatle uočite i Stari grad. Stari grad Bukurešta označen je kao kraj koji po svojoj lepoti i očuvanoj tradiciji gotovo da nema konkurenciju. Restorani, kafići, barovi, terase i povremeni krovni bar nalaze se u zgradama starim nekoliko vekova, a sve su ukrašene predivnim fasadama i ukrasima. U starom delu grada možete naići i na veliki broj malih radnji i suvenirnica.

Podsećajući na antičke hramove, Rimski Ateneum u Bukureštu je izgrađen 1888. godine, a finansiranje njegove gradnje poticalo je od prihoda koji su građani prikupljali. Danas se u dvorani Rimskog Ateneuma održavaju koncerti rumunske filharmonije.

U šetnji Bukureštom posetite baštu koja je otvorena 1860. godine i koja predstavlja najstariji park u gradu. Bašta Cismigiu poseduje preko 30.000 različitih biljaka i stabala koje su donete iz unutrašnjusti Rumunije, dok su egzotične biljke poreklom iz Beča.

U zavisnosti od vremena koje Vam stoji na raspolaganju, Bukurešt nudi mogućnost upoznavanja sa istorijskim i kulturnim činjenicama, čemu dodatno doprinose i mogući izleti do zamka Peleš, manastira Sinaja, Drakulinog zamka, srednjovekovnog grada u Branu.

Život u Bukureštu – život na visokoj nozi

Ulica koja je svakako vredna pomena i obilaska jeste jedna od najstarijih ulica u gradu Calea Vistorei ili Avenija Pobede. U ovoj ulici je ujedno smešten i najveći broj prodavnica, te ako ste ljubitelji šopinga ovo je prava mesto za Vas. Bukurešt obiluje šoping centrima (Shopping City i Promenada) a u Mega mall i Bucharest mall šoping centru često su velike sezonske i vansezonske rasprodaje koje privlače turiste i posetioce Bukurešta.

Zabava u Bukureštu – Terme Bukurešt

Ako spajate odmor i zabavu, na preko 250.000 m2 prostire se najveći vodeni park u Evropi koji ima termalne vode. Sa temperaturom vode od 33oC, brojne egzotične biljke pružaju osećaj potpunog mira, a ako ste ljubitelji adrenalina, uživajte u spustu na nekom od velikih tobogana.

Šta jesti u Bukureštu?

Kuhinja naših komšija, Rumuna, razvijana je pod uticajem turske, mađarske i nemačke kuhinje, a posebno mesto u njenom razvoju zauzima srpska kuhinja. To znači da, kada ste u Rumuniji, obavezno probajte čorbe, đuveč i musaku. Sve to zasladite palačinkama koje su rumunski specijalitet a zalijte dobrim svetlim vinom.

Da li ste znali?

Rumunija je po proizvodnji vina na devetom mestu u svetu, a druga po proizvodnji šljiva.