Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Beč – turistička atrakcija za sva vremena

Beč glavni grad Austrije postaje nezaobilazno mesto svakog turiste, a brojni kulturni, istorijski i turistički doživljaji govore u prilog napretku i razvitku ovog grada.
Beč – turistička atrakcija za sva vremena
11 Oktobar 2022
0 pregleda

Idealno vreme za posetu Beču jeste od aprila do maja i tokom septembra i oktobra, kada su cene smeštaja niže. Ipak, ako ste u prilici, nemojte propustiti Beč tokom novogodišnjih i božićnih praznika jer tada Beč prikazuje svoju bajkovitu celinu ukrašenu hiljadama lampica smeštenih u malim drvenim kućicama raštrkanim po trgovima.

Istorijska lepota Beča

Istorijska lepota Beča je nezaobilazna i divna u svoj svojoj veličanstvenosti arhitekture, palata, katedrala. Prva na spisku za posetu jeste katedrala Svetog Stefana. Lepota ove zgrade je nesporna, a njen ogromni toranj dominira nad čitavim Bečom i važi za najvišu kulu koju jedna katedrala ima u Austriji. Romanička i gotička arhitektura katedrale sa 18 oltara i nekoliko grobnica dodatno očarava ukrašenim krovom na kome se prelivaju boje stotina obojenih pločica. Interesantno je i to da katedrala Svetog Stefana broji čak 23 crkvena zvona od kojih jedno teži čak 20 tona.

Svakako najveća atrakcija koju godišnje poseti preko dva miliona turista je dvorac Šenbrun, koji posetioce očarava ne samo izgledom, već i svojom istorijom, cvetnom baštom, lavirintima i čuvenom Neptunovom fontanom. Ovaj dvorac je označen kao dvorac kraljevskih porodica koje su svoje odmore provodile upravo tu, a njegovo ime nosi značenje „lepi bunar“ - zbog pitkosti vode iz njenog bunara. Posebno treba napomenuti da se šetnjom kroz unutrašnjost dvorca Šenbruna upoznajete sa istorijom dugom više od pet vekova, a prolazeći iz sobe u sobu kao da koračate iz jedne istorijske epohe u drugu. Ovo je mesto na kome se pisala austrijska istorija i krojila njegova sudbina. Od Leopolda I, preko Marije Terezije sve do Napoleona, svaki deo dvorca krije svoju priču. Čak je i Mocart, sa samo šest godina, prvi put nastupao u Sobi ogledala 1772. godine u dvorcu Šenbrun.

Šenbrun – dvorac koji odiše elegancijom

Kada se podsetite istorije i naučite možda i nešto novo uz pomoć audio vodiča koji dvorac nudi po simboličnoj ceni, i uželite se svežeg vazduha, izađite u vrt dvorca Šenbrun. Možete prošetati parterom i diviti se jednoličnim cvetnim kreacijama ili se izgubiti u prelepom lavirintu i živoj ogradi. Neptunova fontana je zapanjujuće umetničko delo, dok postoji čak i veštačka rimska ruševina, zajedno sa kamenim statuama.

Zabava u Prateru – Sagledajte Beč iz drugog ugla!

Dan u Beču završite na zabavan način u prepunom zabavnom parku Prater. Prater je nekada bio lovište koje je preraslo u javni prostor za štandove sa hranom i malim zabavnim štandovima, a danas je domaćin impresivnog zabavnog parka. Unutar parka je mnoštvo različitih atrakcija čiji broj iz godine u godinu raste. Ako ste ljubitelj zabave, probajte različite vrteške, vožnju na rolerkosterima, posetite kuću strave. Ipak, najveća atrakcija Beča i čitavog parka jeste Veliki točak koji je podignut 1897. godine. Bilo je puno napora da se ovaj točak ukloni ali je i tokom brojnih ratova on zadržao svoju konstrukciju. Sa visinom od 64,75m i težinom od 430 tona, Veliki točak postao je prepoznatljiv simbol Beča.

Šta probati u Beču?

Ne zaboravite nešto i da pojedete. Obavezno probajte kobasice koje možete naći bukvalno na svakom ćošku, a u zavisnosti od ukusa odaberite omiljenu - Grillwurst, Bratwurst, Käsekrainer. Ako biste ipak nešto od mesa, a malo drugačije, kako biti u Beču a da čuvena Bečka šnicla ostane misterija? Kada odlučite da se zasladite, Sacher torta (Zaher) je glavna poslastica Beča, karakteristična po strogo čuvanom tajnom receptu. Iako se može probati na više mesta u gradu, postoji žestoko rivalstvo između hotela Sacher i Demel oko toga koji je recept bolji zbog čega su se čak našli i na sudu. Samo ako probate tortu u oba hotela, moći ćete da donesete presudu koja je torta bolja. Za usputno zaslađivanje, a često je prigodno i kao poklon sa putovanja – Mocart kugle, savršenstvo marcipana u malom. Ako ste ljubitelj piva, jedna od najstarijih pivnica u Beču je 7Stern gde ćete se napiti pravog austrijskog piva, a ako ste gladni probajte rebarca, nirnberške kobasice ili specijalitet kuće njoke sa svinjetinom ili piletinom. Dobro procenite koliko ste gladni jer su porcije obilne.

Šoping u Parndorfu – mesto za kupoholičare

Kada posetite sve lepote Beča, dvorac Šenbrun, dvorac Belvedere, katedralu Svetog Stefana, Muzej istorije umetnosti, Bečka državna opera, Park Prater, a ipak želite i da malo šopingujete, preporučujemo posetu Parndorfu. Iako Parndorf možda nije toliko popularan kao i ostali gradovi u Austriji, to je prelepo turističko odredište koje je vredno posetiti. Iznenadiće vas neke jedinstvene stvari koje treba učiniti i mesta koja možete istražiti na ovoj destinaciji. Upravo je Parndorf mesto savršenog šopinga. Smešten u oblasti Nežiderskog jezera, Parndorf je mesto na kome možete osvežiti svoj garderober brendiranom robom po povoljnim cenama. Sve to upotpunite adekvatnim komadima nakita i obuće. Ipak, ovo je mesto na kome možete kupiti i opremu za domaćinstvo, sportsku opremu i druge predmete na sniženju koja se kreću i do 70%. U Parndorfu, mestu dobrog šopinga možete uvek odahnuti u nekom od kafića, a za svoju kupovinu možete zatražiti i povraćaj PDV-a.