Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

4 stvari koje morate videti u Budimpešti

Često nazivana Pariz istoka, Budimpešta je glavni grad Mađarske i mesto koje beleži najveći broj znamenitosti koje su pod zaštitom Unesco-a.
4 stvari koje morate videti u Budimpešti
18 Oktobar 2022
0 pregleda

Putovanje u Budimpeštu sa sobom nosi lepe uspomene, zanimljive priče i sećanja na sve njene lepote i gastronomske specijalitete.


Grad mostova koji leži na Dunavu

Budimpešta se često naziva i gradom mostova, a svaki od njih iza sebe ima zanimljivu istoriju. Ukupno osam mostova je bilo potrebno da se ujedine Budim i Pešta i tako doprinesu turističkom, privrednom i kulturnom razvoju prestonice Mađarske. Najstariji među njima je čuveni Lančani most, koji datira od sredine 19. veka. Međeri most je najduži most, dok je najlepši most Eržebet koji je posvećen kraljici Elizabeti. Svaki od mostova ima potpuno drugačiji karakter i stil, i predstavljaju značajan deo saobraćajne infrastrukture. Iako predstavljaju veliku turističku atrakciju, doživljaj ovih mostova najbolje se može osetiti kada se ispod njih prolazi. Zato je krstarenje Dunavom, posebno noću, idealan način za upoznavanje svih mostova Budimpešte.


Pogled na Dunav iz Ribarskog bastiona

Na odbrambenim zidinama gradskih ribara iz srednjeg veka, na brdu Budim, nalazi se impozantna građevina – Ribarski bastion. Sagrađena sa ciljem odbrane od brojnih napada, za ovu građevinu se vezuju i legende. Prema jednoj od njih, u ovom delu zamka postojala je tajna staza, kojom su ribari stigli do riblje pijace u Budimu. Drugi izvori tvrde da je Laslo Hunjadi pokušao da pobegne iz zamka ovim tajnim putem, a neki čak navode da se ovim putem kretala bečka vojska pod opsadom. Bez obzira na priče, ova, danas posebno interesantna turistička atrakcija, predstavlja kombinaciju neoromaničkih kula, dvorišta i zidina. Sa ovog mesta se pruža spektakularan pogled na Dunav i Budimpeštu.


Budimski zamak i legenda o duhovima

Izdignut iznad Dunava, sa svojim uskim ulicama popločanim kaldrmom i u baroknom stilu nalazi se Budimski zamak. Sagrađena u 18. veku, ova palata bila je teško oštećena u Drugom svetskom ratu ali je većim delom restaurirana i predstavlja mesto nekoliko važnih muzeja. Jedan od njih je Mađarska nacionalna galerija, dok Istorijski muzej Budimpešte zauzima prostor od čak četiri sprata.


Ipak, ova palata pripoveda i legendu koja kaže da je zamak uklet. Naime, noću, kada se svi putevi raščiste i na njima nema ljudi, svi kraljevi prošlosti izlaze iz zidina zamka i lutaju ulicama. Tada se čuje smeh pijanih vojnika, dok dame sa zlatnim cipelicama traže svoje vitezove.


Impresivna arhitektura bazilike Svetog Stefana i panoramski pogled na grad

Bazilika Svetog Stefana smatra se popularnom turističkom atrakcijom zbog svoje impresivne arhitekture, specifičnog enterijera i panoramskog pogleda koji se pruža iz njene kupole. Izgrađena u čast ugarskog kralja i osnivača Mađarske, ova bazilika se može pohvaliti skupocenim mozaikom koji krasi njene zidove, koji su iako oštećeni tokom II svetskog rata, uspešno restaurirani. Najimpresivniji od njih, petodelni venecijanski mozaik nalazi se u svetilištu i predstavlja alegoriju mise.
Ukoliko je vreme lepo, možete se popeti do vrha kupole bazilike i uživati u panoramskom pogledu na grad i Dunav. Iako postoji lift, do vrha se možete popeti i ukoliko savladate 364 stepenika.